Artikelen

Breukelen - 8 mei 2010

Afdrukken
Verslag 1/4T Breukelen.

“Vals plat”. De laatste ±5 jaar geen triathlonwedstrijden meer gedaan. Eigenlijk wil ik het niet eens precies weten hoelang geleden het is, want het klinkt als een lange stilstand en stilstand is achteruitgang. En een lange stilstand….. Het weer beloofde wat. Het was de hele week wel aardig maar precies op zaterdag zou het regenen. Nou ja, mocht het tegenvallen dan had ik in ieder geval een goede smoes. Maar liever hoopte ik toch op een goede eindtijd waarmee ik de “achteruitgang” naar de eeuwige jachtvelden kon verwijzen, want ja, boven de 40 is de “beklimming” meestal wel voorbij en zet de “lange afdaling” zich in. IJdel als ik ben hoopte ik natuurlijk dat ik me nog een beetje op “vals plat” zou bevinden.
Enfin, gewoon goed eten en drinken, vroeg naar bed, vroeg opstaan, ontbijten en hup naar Breukelen. Na het traditioneel grote aantal toiletbezoeken stond ik bijna geheel droog en ontslakt aan de start. Voor deze herintreder stond deze wedstrijd te boek als een ware testcase en dat drukt zwaar op de schouders hoe goed ze ook getraind zijn. Het zwemonderdeel vond plaats in het tropisch zwemparadijs het Kikkerfort. Dus hoe koud het buiten ook zou zijn, we zouden volledig opgewarmd en al stomend op de fiets springen. Vanwege het grote aantal deelnemers, 122, werd er in 4 series gestart. Om 10:30 waren wij de Demmers (Dennis van Beek, Marcel Kies en Hans Schaaper) aan de beurt. 40 baantjes, heen en weer, met een man of 7 per baan. Gelukkig hield iedereen zich in onze baan aan de afspraak en werd er in een treintje gezwommen, de snelste voorop. Na 13:50 stonden we allemaal met een mooie tijd op de klokken weer blij op de kant. Inmiddels was de buitentemperatuur nog voor geen millimeter boven de 8°C uitgeklommen, dus toch maar een jasje aan. Goede keuze want tijdens de 40 km fietsen aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal was het koud. Blauwpaarse kleurschakeringen begonnen zich in korte tijd op de blote benen af te tekenen. Het laatste beetje tropische warmte van het zwembad was er door de miezerige regen binnen no-time uit gespoeld en de koude begon snel op te rukken. Ondanks de kou en de wind ging het fietsen boven verwachting goed. Na het eerste keerpunt kwam ik Dennis en Marcel tegen. Ze zaten allebei goed in de wedstrijd. Nekpijn lag op de loer van het achterom kijken; komen ze dichterbij of niet? Ondanks het lastige fietsparkoers (aan het begin en einde veel klinkers, drempels, bochtenwerk en de brug over het kanaal) na 1:03:39 weer terug bij het zwembad om aan het loop onderdeel te beginnen. Het looponderdeel begon zwaar. Mijn onderrug deed pijn en mijn voeten waren tijdens het fietsen ijsklompen geworden. Dus de eerste kilometers voelden alsof ik op mijn enkels liep met bij elke stap een steek in mijn onderrug. Waarschijnlijk toch wat verkrampt op de fiets gezeten; een aandachtspunt voor de komende fietstrainingen. Gelukkig was de pijn bij het 5 km keerpunt verdwenen en kwam het zonnetje zowaar even door. De pijn verdween met het zonnetje als ijs voor de zon en kon ik de laatste kilometers toch wat meer ontspannen lopen.
Alhoewel ik de tijd bij het keerpunt niet heb geklokt heb ik toch het gevoel dat ik de terugweg richting de finish sneller heb gelopen. Op de terugweg kwam ik Dennis tegen met vlak daarachter, op hoge snelheid, Marcel leek in mijn ogen na het herstel van z’n hernia al meer dan volledig herstelt te zijn. Het zag er goed uit de voorbereidingen voor zijn doel dit jaar, Stein, begonnen duidelijk de juiste uitwerking te krijgen. Uit mijn timing vanaf het 5 km - keerpunt bleek dat ik met fietsen uitgelopen was. Maar met Marcel al weer bijna op volledige oorlogssterkte toch maar geprobeerd er een tandje bij te doen. Uit ervaring weet ik; met Kies weet je het maar nooit. Hij blijft doorvechten. Wat Dennis betreft, ja, in mijn ogen een atleet met potentie. Dus geen risico’s maar mezelf tijdens het lopen volledig uitwonen.

Uiteindelijk als 14e overall gefinished en als 4e bij H40 in 2:01:39. Ja.... dit voelt als “vals plat”!

Marcel en Dennis zijn gefinished in respectievelijk 2:08:36 en 2:15:29.

P.s. gouden tip voor Dennis: neem volgende keer je TomTom mee of strooi broodkruimels dan kun je niet meer verkeerd lopen.

Hans Schaaper
AddThis Social Bookmark Button
Copyright Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free