Artikelen

Kwart Triathlon Terheijden, 12 juni 2011

Afdrukken
Afgelopen zondag was de 29e editie van de kwart van Terheijden (Noord-Brabant).  De wedstrijd wordt sinds een aantal jaren georganiseerd door Triathlon Vereninging Breda. Vorig jaar was ik er ook bij en ook dit jaar was het weer een goed georganiseerd evenement. Alhoewel dit jaar de primeur van de Halve Triathlon werd gevierd was het ook mogelijk een kwart of de sprintafstand te doen. De wedstrijden waren goed bezet en voor het publiek leuk om naar te kijken. Het “centrum” van de wedstrijd bevindt zich rond het haventje van Terheijden en daar is het ook altijd gezellig druk.

Het zwemonderdeel start in het haventje van Terheijden waarna er een stuk op het riviertje de Mark gezwommen wordt. Supporters kunnen een groot deel van de wedstrijd vanaf de kant volgen. Het fietsen vindt in de polder rond Terheijden plaats maar de doorkomst is steeds bij het haventje. Tijdens de kwart triathlon moeten 4 rondjes gefietst worden. Tijdens het lopen moeten vier en een halve ronde gelopen worden. Ook hier zijn doorkomst en finish gesitueerd bij het haventje. De wedstrijd is voor ons niet om de hoek maar wel erg leuk om te doen. Daarnaast is het ook voor de supporters leuk om bij te zijn.

De start van de 1/4 Triathlon was om 12:00. In tegenstelling tot Nieuwkoop, twee weken geleden, voelde het water letterlijk als het spreekwoordelijke warme bad. De temperatuur was 20°C, weer eens wat anders dan 14°/16°C. Het water was voor Nederlandse begrippen helder en lekker om in te zwemmen. De start vond plaats in het haventje. Wanneer we het haventje uitzwommen moesten we rechtsaf. Ik had vorig jaar een wijze les geleerd en daarom was ik dit jaar links van het midden gestart. Dat bleek een goede beslissing te zijn geweest. Mijn klok had ik 1 minuut voor de start gestart. Dat minuutje trek je later gewoon van de tijd af. Als je niet precies weet wanneer het een minuut voor de start is druk je de klok gewoon in. Je kijkt op je klok tot het startschot klinkt. De dan verlopen tijd kun je ook van de eindtijd/zwemtijd aftrekken. Of je trekt de officieel gemeten tijd na de wedstrijd van je eigen tijd af en je weet ook hoever voor het startschot je je klok had gestart. Simpel en effectief. Het voordeel hiervan is dat je in het startschot vol weg kan i.p.v. eerst je klok indrukken. Je bent er dan gewoon sneller bij. Dit klinkt allemaal logisch natuurlijk maar 99.9% van de atleten drukt pas na het startschot de klok in. Als je pech hebt, zoals ik vorig jaar, dan kom je niet meer weg uit het gewoel en dan wordt de eerste 200 m een heroïsche overlevingstocht.

Kwart Triathlon Terheijden, 12 juni 2011
Foto: wachtend op het startschot. Ik draag een witte badmuts en bevind mij links van de man in de kano.

Na het startschot kon ik dus meteen voluit. Ik had me voorgenomen om ca 50 meter te sprinten om daarna te consolideren. Dat werkte goed. Toen we de haven uit kwamen lag ik ongeveer op de 7e positie en had verder van niemand last. Uiteindelijk kwam ik als 6e uit het water met een zwemtijd van 14:35. In de wisselzone kon ik door een snelle wissel gelijk nog eens 2 posities terug pakken en zat ik als 4e op de fiets.

Dat ik op dat moment 4e lag kwam ik pas tijdens het fietsen achter. In het eerst van de vier ronden kon ik weer twee plaatsen op schuiven. In de derde ronde kon ik opschuiven naar de 1e plek. Ik was daar vrij zeker van want het vierkant dat we moesten fietsen bestond uit lange rechte stukken en ik kon niemand meer voor mij zien fietsen. Het lukte mij niet om weg te komen bij de atleet die ik als laatste had ingehaald. Dus ik begon me toch nog wat zorgen te maken over het looponderdeel.
In de laatste fietsronde had ik nog pech. Ik verloor mijn bidon en het gelletje was ook uit mijn fietstasje gesprongen. Gelukkig was dat niet een paar ronden eerder gebeurd dus echt zorgen hoefde ik mij niet te maken. Bij mij loopschoenen lag nog een gelletje klaar “voor het geval dat”. Soms heb je gewoon een vooruitziende blik. De fiets afstand was ca 37.5 km. Na een fietstijd 57:22 (zelf geklokt) kwam ik van de fiets.

Kwart Triathlon Terheijden, 12 juni 2011
Foto: lopen op het gezellig drukke parkoers. De oranje nummers zijn van de Halve Triathlon

De wissel ging lekker snel. De fiets weggehangen en na 7 seconden de schoenen aan. Pet en het reserve gelletje mee dat ik meteen in de eerste kilometer naar binnen heb gewerkt. Door de snelle wissel kon ik nog wat verder bij mijn directe belager weg komen maar ik wist niet of het een heel goede loper zou zijn. Het lopen ging best lekker alhoewel het een echt stratenparkoers was. Stoep op/af, bochtje links/rechts. Tijdens het lopen van de vier rondjes kon ik mijn voorsprong vasthouden en liep ik zelfs wat uit. In het tweede rondje werd ik alsnog ingehaald door een senior. Hij liep echt een stuk sneller dus aanpikken was niet verstandig. Uiteindelijk bleek bij de finish dat hij een rondje te weinig had gelopen en dus was gediskwalificeerd. Jammer voor hem want het was echt een jonge talentvolle atleet die getraind/begeleid wordt door Luc van Lierde. Met een looptijd van 37:22 kwam ik over de finish. Eerste bij de H40 en door de diskwalificatie ook 1e overall. Ik ben nog nooit eerste geweest in mijn categorie laat staan overall in een wedstrijd. Dus een memorabel moment in mijn triathlon carrière. De nummer twee finishte ca 3 minuten na mij.

Kwart Triathlon Terheijden, 12 juni 2011
Foto: 1e plek bij de H40. Helaas waren de nummers 2 en 3 er om een of andere reden niet bij. Jammer; ook voor de foto natuurlijk. Op eenzame hoogte?

Mijn tijden
Zwemmen:        14:35
Fietsen incl W1:    58:22
Wissel 2:        01:09
Lopen:            37:22
Eindtijd:        1:51:23


Groeten,

Hans Schaaper
AddThis Social Bookmark Button
Copyright Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free