Artikelen

5 km Open Water Bodegraven 3 juli 2011

Afdrukken
Jaren geleden had ik me al eens afgevraagd hoe een zwemwedstrijd in het openwater zou zijn. Zonder pak dan, want tot dat moment zwom ik alleen met wetsuit in het buitenwater. Wel lastig, want een startvergunning had ik niet. Ik was zelfs geen lid van een zwemvereniging. Een NTB-licentie had ik inmiddels ook niet meer. Het kwam er dus eigenlijk nooit van. Bovendien had ik jaarlijks andere sportieve doelen waar ik me op kon richten.
Dit seizoen is dat anders. Na een intensieve winterperiode met strandraces had ik geen echte doelen voor de zomer. Gewoon een beetje doortrainen dan maar. Een keer per week in het zwembad en een paar keer in de week een korte training op de fiets. Met de zwemtrainingen merkte ik dat ik steeds langzamer ging zwemmen ten opzichte van mijn clubgenoten. Maar ja wat wil je. Bij een technische sport als zwemmen is 1 keer per week trainen gewoon te weinig, althans voor mij. Langzaam aan ging ik de trainingsfrequentie weer opvoeren en na een paar weken wekelijks weer twee zwemtrainingen af te werken merkte ik dat ik mijn maatjes in het zwembad steeds beter kon bijhouden. Het zwemmen begint dan ook leuker te worden. En je bent dan tevens meer betrokken bij de vereniging.

5 km Open Water Bodegraven 3 juli 2011
Foto: Finish 5 km Open Water Bodegraven. Locatie: Oude Rijn tussen de brug in het centrum en de brug in Nieuwerbrug.

Zo kwam het dat Sander mij een keer vertelde over zijn buitenwateractiviteiten en ik Marcel tegenkwam bij de 24 uurs poging van Daan Glorie die ook enthousiast vertelde over het openwaterzwemmen. Dit maakte mij weer enthousiast Zou ik mijn lang gekoesterde wens dan ook eens laten vervullen? Maar ja, hoe moet ik beginnen?
Sander nodigde mij toen uit om bij zijn openwater wedstrijd in Spaarnwoude te komen kijken en mee te doen met de prestatietocht. Een van de eerste wedstrijden in het seizoen en het water is dan nog erg koud. Ik had nog niet in het buitenwater gelegen dus hoe moet ik aan die temperatuur wennen? Zo’n hoog vetpercentage heb ik nou ook weer niet. Nou dat was niet zo moeilijk. Vanaf dat moment ging ik elke ochtend koud douchen. Steeds langer kon ik zonder naar adem te happen onder de koude kraan staan. Het voelde zelfs lekker als je er onder vandaan kwam. Door de reactie in je lichaam werd je vanzelf warm.
Zondagmiddag 19 juni moest ik er aan geloven. Ik mocht het water in voor de prestatietocht. Het water in, koud, slechts 17 graden. We mochten weg. Een stuk of twintig mannen, vrouwen en kinderen vertrok met een redelijk tempo. Zou dat 1000m zo gaan, vroeg ik me af. Nou ja, laat ik maar lekker gaan zwemmen. Door het koude water kreeg ik na zo’n 200m toch een beetje benauwd. Was het de kou, was het de spanning? Ik hield mijn slag stil. Vrouw en kinderen die langs de kant meeliepen begonnen de gillen. ‘Kom op pap’. Ik zag op dat moment niemand voor me liggen. Iedereen lag achter me. Huh? Daar kreeg ik natuurlijk moraal van. Doorzwemmen dan. Na het keerpunt zwom ik vlak langs de kant terug. Het water was daar warmer. Uiteindelijk kwam ik als eerste aan. Tijd? Onbekend. Bij de prestatie wordt die niet gemeten. Maakt niet uit. Het was leuk en het smaakte naar meer.

Vanaf dat moment ging ik elke week met Sander mee naar de kanobaan om te trainen. Daar kwam ik clubgenoten van Sander tegen die met vertelden hoe dat werkt met startlicenties en lidmaatschappen. Vanaf dat moment werd alles voor me perfect geregeld en kreeg ik een cap met nummer. Ik kreeg ook opdracht om wedstrijden uit te zoeken om mee te kunnen doen met een klassement. Sander was van plan om de 5km van Bodegraven te zwemmen. Omdat ik helemaal niets van het openwatercircuit weet besloot ik gewoon de wedstrijden uit te kiezen die Sander ook zwemt. Maar ja, 5km? Ik had nog nooit langer dan 3,8km gezwommen met wetsuit…

Gelukkig had ik mijn trainingsfrequentie al wat opgevoerd en was de dinsdagavond in het buitenwater er bij gekomen. Ik besloot er nog een middag bij te pakken voor een hele rustige duurtrainingen. Verder dan 3,7km kwam ik echter niet.
Afgelopen dinsdag zouden Sander en ik twee keer de kanovijver in Spaarnwoude zwemmen. Deze afstand benaderde de afstand in Bodegraven. Na 1 keer op en neer gezwommen te hebben werden we uit het water geroepen. Het begon te onweren. Dus weer geen training langer dan 4km.
3 juli. Heerlijk geslapen, maar na het wakker worden voelde ik het al. Zenuwen. Die heb ik tijden niet gehad voor een sportevenement. Vaak is het routine, maar dit was anders. Iets nieuws. 5km tussen echte zwemmers is toch anders. Zal ik het bij kunnen houden? Ik schrok van tijden van andere 5km wedstrijden die ik op internet had gevonden. Niet normaal meer. Met de gedachte dat ik als een van de laatste aan zal komen vertrok ik met 8 andere zwemmers naar Bodegraven. De 5km was het eerste nummer van het programma. Zwemmen in de Oude Rijn. Zal er stroming staan?
Met een bus werden we 4km voorbij de finish afgezet. Onderweg probeerde ik zoveel mogelijk herkenningspunten in me op te slaan voor de terugweg. Je moet immers een beetje weten hoe ver het nog is. Aangekomen bij de start werden de startnummers opgeroepen en kon je aan de kant klaarstaan wachtend op het signaal dat je het water in mocht. We moesten eerst 500m de andere kant op zwemmen en dan 4,5km terug naar Bodegraven.
We mochten het water in. Koud? Nee, heerlijk. Temperatuur 20 graden gemeten in het midden van het kanaal op 40cm diepte.

5 km Open Water Bodegraven 3 juli 2011
Foto: Watertemperatuur Oude Rijn Bodegraven 3 juli 2011.

De start. Alles gelijk weg. Mee? Nou laat ik maar niet te gek doen, het is nog een stukje. Bang om mezelf op te blazen ga ik in de ‘kat-uit-de-boom-kijken-modus’ zwemmen. #$%$^#, mijn brilletje zit niet goed. Water loopt er in. Bril goed doen, iedereen is al weg, nog een keer water er in. Eindelijk weg. In het zwembad tel ik altijd mijn slagen. Misschien een tik van me, maar dat kan me nu goed helpen. Laat ik dat nu de eerste 500m ook maar. Weet ik later ongeveer hoe ver ik al gezwommen heb als ik blijf tellen. De eerste km was zo voorbij. Had die km ook echt rustig gezwommen. Ik zat op dat moment aan de voeten van een ander. Dat kan ik wel. Spaart ook energie. Aan mijn voeten zit ook een zwemmer. We zijn met zijn drieën. Na ongeveer 2,5km (tellen hè…) kwamen de eerste 2 dames me voorbij. Het leek wel of we stil stonden. Na ruim 3km merkte ik dat mijn voorganger langzamer zwom dan ik zelf wilde. Ik ga hem voorbij. In mijn ooghoeken zie ik een groepje snelle meiden aankomen. Ik zet aan. Probeer mee te zwemmen.  Dat lukt niet. Ze gaan te hard. Ik zie wel dat ik los ben gekomen van die andere twee zwemmers. Lig nu alleen. Door minder naar voren te kijken kan ik rustiger zwemmen. Het gaat lekker en ik heb nog nergens last van. Heerlijk dit.
Ik zwem door een stuk waar veel kroos ligt. Gatver. Het hoort er waarschijnlijk bij maar lekker is het niet. In de verte zie ik de brug waar we onder door moeten. Vanaf daar is het nog ongeveer 800m. Mijn tempo probeer ik nog wat op te voeren, maar dat gaat niet van harte. Laat ik nou maar goed op mijn techniek letten dan kan ik het zelfde tempo beter vasthouden. Na de brug wordt de Oude Rijn breder en krijgt de wind iets meer vat op het wateroppervlak. Echte golven kun je het niet noemen. Eerder rimpels, maar verschil met het eerste stuk merk je wel.
Het wordt drukker langs de kant. Een hoop mensen zitten met stoeltjes aan de waterkant. Je zwemt er vlak langs. In de verte zie ik het finishbord met op de finishboot allemaal officials in witte kleding. Nog een klein stukje en ik kan aantikken. Ik ben er. De tijd wordt genoteerd. “Onofficieel rond de 1 uur en 22 minuten”, wordt me verteld. Ik ben heel tevreden! Dit had ik niet verwacht. De officiële tijd is uiteindelijk 1.21.35.95, 18de plek. Sander zit vlak achter me met 1.24.17.57 en 21ste plek. Over 2 weken in Huizen 1000m bij de masters. Ik heb er nu al zin in en ben benieuwd hoe dat gaat.

Marco de Jonge
AddThis Social Bookmark Button
Copyright Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free