Artikelen

Olympische Triathlon Utrecht, 10 juli 2011

Afdrukken

Ik had nog nooit een zogenaamde stadstriathon gedaan. Utrecht heeft er een en zondag was het zover. De weken ervoor werd ik echter geteisterd door een of ander virus. Elke holte die ons hoofd rijk is leek wel helemaal dicht te zitten. Het trainen ging daardoor niet echt goed, vooral bij het zwemmen had ik soms het gevoel dat ik door een rietje moest ademen. Bij tijd en wijle leek het of ik kiespijn had en tijdens het slapen werd ik wakker gehouden door klopgeesten die vrolijk in mijn hoofd aan het rondbonken waren. Hoe ik er aan gekomen ben weet ik niet maar uiteindelijk leek het erop dat het virus z´n biezen had gepakt. De voorbereiding op Utrecht was dus naadje. In de week ervoor besloot ik, tegen beter weten in natuurlijk, nog even wat trainingsarbeid in te halen. Dus toch nog even wat intensieve trainingen als voorbereiding. Tegen beter weten in, ik zei het al. Je kunt beter wat extra rust nemen maar de eigenwijsheid won het van ervaring en gezond verstand. Een klassieke fout.

Dus stond ik zondag middag met nog 131 andere atleten aan de start. Het was warm en er stond ook best nog een stevig windje.
Ik voelde me wel uitgerust maar niet echt fit. De start was in de Veilinghaven. De haven is niet erg groot en na ca 100 m moet de eerste boei gerond worden en daarna na ca 75 m de tweede. Die afstanden zijn te kort om het hele veld uit elkaar te trekken dus bij de eerste boei zou het al flink dringen worden. 

Olympische Triathlon Utrecht, 10 juli 2011
Foto: Dringen bij boei twee.

Tijdens de eerste 100 m zwemmen kon ik niet lekker weg komen of beter gezegd “helemaal niet” waardoor ik bij de eerste boei al bijna verzoop in het gewoel. Bij boei nummer 2 hetzelfde laken en pak. Daarna  kwam ik eindelijk in rustiger vaarwater. Maar door de nerveuze start kon ik niet lekker in mijn slag komen dat duurde uiteindelijk tot aan de tweede helft van het zwemonderdeel.
Als 15e kwam ik uit het water.

Olympische Triathlon Utrecht, 10 juli 2011
Foto:  Op weg naar de uitgang van het parc fermer. Op de achtergrond de veilinghaven.

Het fietsen bestond uit een aanloopdeel gevolgd door 4 ronden rond het Kanalen Eiland dat wordt begrensd door het Merwede kanaal en het Amsterdam Rijn kanaal. Ondanks dat “Utrecht” een stadstriathlon is bleek het fietsparkoers ook uit een “onstads” gedeelte te bestaan. Best een snel parkoers maar door de wind en een niet optimale voorbereiding ging het voor mijn doen niet heel erg “lekker”. Ondanks dat had ik toch de 7e fietstijd van de 132 deelnemers. Dus, achteraf gezien, mag ik eigenlijk niet klagen. Na het fietsonderdeel was ik opgeschoven naar de 7e positie overall.

Het lopen was van begin tot einde zwaar. Het was niet een heel bochtig parkoers maar door de warmte (25°C) liep het niet echt lekker. Naar mijn idee waren er net even wat te weinig posten waar je water kon krijgen. De eerste van de twee ronden lopen ging nog wel maar de tweede was “hangen en wurgen”.

Olympische Triathlon Utrecht, 10 juli 2011
Foto: Het begin van het tweede rondje lopen.

In het parkoers zat een heen en weer gedeelte. In het eerste rondje zag ik dat ik 3e lag bij de H40 en dat de nummer 4 er nog een meter of 200 achter zat. Maar in de tweede ronde was die 200 m al flink geslonken dus moest ik proberen te versnellen om mijn positie vast te houden. Uiteindelijk finishte ik als 9e overall en 3e bij de H40 op 10 seconden gevolgd door nummer 4. Dus veel hield ik niet over.
Als de wedstrijd 100 m langer had geduurd was ik de pineut geweest.

Mijn tijden:
Zwemmen:  0:21:33
Wissel 1:  0:01:34
Fietsen:  1:03:27
Wissel 2:  0:01:31
Lopen:   0:40:23
Eindtijd:  2:08:28

Hans Schaaper

AddThis Social Bookmark Button
Copyright Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free