Artikelen

Halve Triathlon Nieuwkoop 3 juni 2012

Afdrukken
Brons op NK Triathlon Nieuwkoop 3  juni  2012
Vorig jaar in Didam maar dit jaar weer in vertrouwd Nieuwkoop.  Ook het weer was weer als vanouds.  Alle weerbronnen die ik maar kon vinden voorspelde een verre van warm onthaal. Geen enkel miezerig strohalmpje om aan vast te klampen. Ook dit jaar waren de weergoden weer genadeloos. Maar alhoewel het lijkt alsof het weer in Nieuwkoop de atleten altijd op de proef stelt is dat natuurlijk niet echt zo; sla het verleden er maar op na. Het feit wil nu eenmaal dat de meest indrukwekkende wedstijden het langst in ons geheugen blijven hangen en dat zijn nu een maal niet de wedstrijden waarbij het zonnetje vrolijk lacht. Met een graadje of 9° a 10°C was het deze keer echter zelfs kouder dan op 2e kerstdag. Het was zelfs de koudste junidag van de laatste 40 jaar. Het kan niet anders; deze 30e editie was koudste van allemaal. De OD triathlon van de ATC triahtlon in Almere werd zelfs gehalveerd vanwege de omstandigheden…. Omdat ik kans maakte op een podiumplaats (40/45jr) had ik mij in de week voorafgaand aan het kampioenschap alvast ingesteld op barre vooruitzichten. In Nieuwkoop krijgt niemand het cadeau.
Het regende onverminderd  sinds ik ’s ochtends om 8 uur van huis ging. En regenen bleef het; tijdens het aanmelden, het gereedmaken in het parc fermé en het gereedmaken voor de start. Regen, daar kijk ik niet naar uit, maar koude is mijn grootste tegenstander en daar maakte ik mij toch het meest zorgen over.  Een zucht van verlichting ging daarom door mij heen toen bleek dat het water  18.8°C was! Alhoewel de steiger in het haventje van Tijsterman nat en ijskoud was bleek het water aangenaam van temperatuur te zijn; als ware het de warme kersen op een ijstaart! Die kon ik als  koukleum-talent alvast incasseren. Om ca 10:45 sprong ik van de steiger het water in om nog wat in te zwemmen, de golfslag (kort en hoog) te ervaren en aan de temperatuur te wennen.

Halve triathlon nieuwkoop 2012
Foto: Vertrouwd Nieuwkoop; circa 200 atleten wachten ongeduldig op de start.

De kerktoren van buurplaatsje Noorden vormde een mooi richtpunt. Ik besloot om links van het midden van de startlijn plaats te nemen. Ik schat in een meter of 15 vanuit de het eerste rechte stuk. Het eerste rechte stuk naar de eerste boei was ca 575 m. En over die afstand zwem je dan máár 20 centimeter (!) extra zonder dat je in het gedrang terecht komt.  Dat pakte allemaal goed uit. Ik kon goed wegkomen; geen gedrang en weldra kon ik prima in mijn slag komen. Na 33:51 zat de 2.5 km er alweer op. Veel eerder dan de 35:30 die ik in gedachten had kon ik richting het parc fermé. Op dat moment lag, zo hoorde ik vanuit het publiek, ik 20e in de wedstrijd maar had verder geen idee waar mijn concurrenten zaten….
Na ca 230 m bij mijn fiets aangekomen kwam ik tot de ontdekking dat het zelfs droog was geworden. Tijdens het uittrekken van mijn wetsuit schoot de kramp nog in mijn rechter kuit en moest ik even mijn best doen om de boel weer te ontspannen. Mijn kuit voelde ik tijdens het fietsen niet maar als ik er licht op drukte deed het toch wel pijn. Ik moest even denken aan de hele van Almere in 2000. Het zelfde euvel maar toen pakte het uiteindelijk allemaal goed uit. Als ik er tijdens het lopen maar geen last van zou krijgen. Misschien had ik vandaag ook geluk.
Het fietsen ging het eerste rondje voorspoedig.  Na een km of 15 had ik een stuk of wat atleten ingehaald waaronder twee van mijn directe concurrenten. Ik gokte erop dat ik op dat moment sowieso op een podiumpositie reed en probeerde het tempo de rest van het fietsonderdeel vast te houden. De eerste helft van elk rondje ging  voor de wind, daarna was het werken want er stond een stevige en koude noordooster. De tweede ronde ging ook prima tot een km of 50. Door de kou waren mijn benen stijf geworden en kostte het meer moeite om rond te trappen. Ik moest mijn best doen om niet stil te vallen. Daarnaast waren mijn voeten “bevroren” waardoor elke trap pijn deed.  Alhoewel het derde rondje de meeste moeite kostte kwam ik die toch goed door en kon ik na 2:08:23, ca 2 minuten sneller dan vorig jaar, aan het lopen beginnen. Er werd geroepen dat ik op de 16e plek overall lag maar wat dat betekende voor mijn positie binnen mijn leeftijdscategorie daar had ik geen idee van. Tijdens het fietsen was niemand uit mijn categorie mij voorbij gekomen maar had ik er zelf wel twee ingehaald. Tot zover in de wedstrijd sterkte het mij in de gedachte dat ik 2e of misschien zelfs 1e in de wedstrijd lag.
Het lopen ging voor mij doen erg goed alhoewel mijn voeten zo koud waren dat ik het gevoel had dat ik op kussentjes liep, ze voelden “dik” van de kou. Na 6 a 7 km begon het bloed weer te stromen en begonnen mijn tenen aan een nieuw leven. Het lopen ging daardoor een stuk lekkerder. De rondetijden (het verloop) zagen er bijna hetzelfde uit als vorig jaar alhoewel ik deze keer bijna 1 minuut sneller was: 20:44; 21:07; 21:41 en 21:40 (totaal 1:25:11).

Halve triathlon nieuwkoop 2012
Foto. Afsluitend 20 km lopen

Tijdens het lopen ben ik door één van mijn directe concurrenten (Barry Dooper) ingehaald. Maar omdat ik geen idee had van mijn positie na het fietsen moest ik na de finish mijn eindpositie navragen. Daar bleek dat ik 3e was geworden in 4:11:15! Brons! Achter Rost en Dooper. Achteraf bleek dat nummer 4 mij dicht op de hielen zat en op 24 seconden achter mij finishte.  Misschien maar goed dat ik dat niet wist. Voor de thuisblijvers die de wedstrijd op internet op de voet konden volgen was het daardoor waarschijnlijk veel spannender dan voor mij.

Halve triathlon nieuwkoop 2012
Foto: Brons op het NK Triathlon in Nieuwkoop

Andere  DEM-atleten die aan het NK deelnamen waren:
Erwin Hoekstra: 4:24:53 – een veelbelovend resultaat voor zijn eerste hele triathlon in Regensburg
Bas Ranzijn: 4:27:39
Michael Dirkzwager: 4:36:39

Hans Schaaper

AddThis Social Bookmark Button
Copyright Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free