Artikelen

1/4 Triathlon Stiens – 30 juni 2012

Afdrukken
Vorig jaar wilde ik al mee doen  maar toen werd ik ziek. Dit jaar kon ik er gelukkig wel bij zijn. Stiens, net even ten noordoosten van vliegbasis Leeuwarden vormde dit jaar tevens het toneel voor het “Kampioenschap Noord-Nederland“. Oude uitslagen van deze wedstrijd en nog een stuk of wat andere wedstrijden had ik nauwkeurig bestudeerd zodat ik wist wat mijn concurrenten voor mij in petto hadden. Maar ondanks dat toch veel  onbekende namen in Friesland. Eerlijk gezegd was ik er toch van overtuigd dat er een podiumplaats in zat. In de wedstrijd liep het echter net even anders.  Het weer was mooi. Zonnetje. Maar met een puist wind. En in de Friese polders kun je alleen bij een stuk of wat koeien uit de wind zitten.

1/4 Triathlon Stiens – 30 juni 2012
Foto:  Triathlon Friesland

Om 13:15 was de start van de 1/4T “individueel” en er stonden 111 atleten aan de start. Vanwege de problemen met de water kwaliteit was de start 300 m verschoven.  Het parc fermé lag nu dus opeens 300 m verder weg maar voor goed getrainde atleten geen enkel probleem. Er moest in een relatief smal kanaaltje gezwommen worden dus het was zaak om het eerste stuk hard aan te zetten om uit het gedrang weg te komen. Ik ben op voorste rij gestart en kon gelukkig goed weg komen en zat al snel in een klein groepje van 4 man.  Na 14:10 was ik terug en stond er 300 m lopen naar het parc fermé op het programma.  De wissel ging prima. Helaas geen idee wat mijn positie op dat moment was.
Tijdens het fietsen kon ik mijn fiets, uitgerust met een stel SRAM S80 wielen (hoge velgen!) nog maar net in bedwang houden. Het moest dus wel bijna windkracht 6 zijn (= uitgebreid getest en uitgevogeld tijdens mijn fietstrainingen).  In de polder rondom Stiens bleek er een groepje van een man of 4 voor mij te rijden. Ik schat in zo’n 500 m (=  45 sec bij 40 km/h). Dat zou min of meer de kop van de wedstrijd moeten zijn dacht ik. Tijdens de 4 rondjes fietsen zag ik dat het groepje uit elkaar viel en ik steeds dichter bij kon komen. Na ca 22 km haalde ik nummer 4 van het groepje in. Helaas kon ik daarna niet meer wegkomen…. Uiteindelijk alle vier opgeveegd en door de sterke wind was het bijna onmogelijk om er bij weg te komen. Voor de wind moest je dik in de 50 rijden omdat voor elkaar te krijgen en met die sterke wind op kop bleek de “bekende verleiding” te groot waardoor  wegkomen een utopie werd.

1/4 Triathlon Stiens – 30 juni 2012
Foto:  met de wind vol van voren en de rest vol van achteren kun je het wel schudden.

Na 1:05:59 (43 km) zat het fietsen erop. In een flits leek het park fermé nog helemaal leeg te zijn. Eén van mijn directe concurrenten (H40) zat in het groepje van 5 waarmee we het park fermé binnen kwamen. De overige atleten waren onbekenden voor mij.
De chip die ik om mijn enkel had zitten had zijn sporen inmiddels in mijn vlees achter gelaten dus moest ik ‘m voor het lopen noodgedwongen eventjes opnieuw vastzetten. Daardoor kwam ik als vierde uit het parc fermé.   Het lopen (10.6 km) bestond uit 4 rondjes van 2.65 km en omdat het bloedheet was in de straten van Stiens was elk bekertje water en spons meer dan welkom.  Dus binnen no-time was ik een lopende natte kledder. Mijn voorganger en directe concurrent kon ik met een achterstand van ca 10 m maar met moeite volgen. Maar goed; ik kon er nog steeds bij blijven.  Ik was van plan om het laatste rondje volle bak te gaan en te proberen er over heen te komen. Op dat moment was mijn beeld van de wedstrijd dat ik 4e overall was en 2e bij H40.

1/4 Triathlon Stiens – 30 juni 2012
Foto: het lopen ging goed ondanks de warmte.

In het laatste rondje  veranderde er helaas niets aan de situatie. Ik versnelde wel maar zag dat het gat uiteindelijk toch groter werd. Uiteindelijk , kwam ik op 10 seconden binnen.
En toen kwam natuurlijk nog de verassing. Bij de finish bleek ik niet als 4e maar als 6e overall over de streep te zijn gekomen en 4e bij de H40! Nooit kunnen vermoeden. Balen natuurlijk! Jammer dat we met onze moderne middelen niet in staat zijn de atleten te voorzien van goede informatie (in bijna elke wedstrijd zijn we daarvan verstoken). Maar goed, het was een mooie wedstrijd geweest, op een mooi parkoers, met veel toeschouwers. De organisatie heeft een mooi evenement neer gezet en ik had daarom al gauw besloten dat ik toch tevreden moest zijn over mijn eindtijd; 2:03:46.

1/4 Triathlon Stiens – 30 juni 2012
Foto: de uitdrukking op mijn gezicht zegt genoeg.

Mijn tijden (inclusief wissels):
Zwemmen (incl T1)    16:32 (9e zwem tijd)
Fietsen (incl T2)         1:05:59 (3e fietstijd)
Lopen              41:15 (6e looptijd)
Eindtijd            2:03:46 (6e overall; 4e H40)

Groeten,
Hans Schaaper

AddThis Social Bookmark Button
Copyright Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free