MULTI TRIATHLON AALSMEER

Het luie gevoel zit er nog voor geen meter in hoor. Tot nu toe 8 triathlons gedaan waarvan 5x het podium gehaald en dat terwijl ik eigenlijk maar een “herintreder” ben! De laatste 5 jaar geen wedstrijden gedaan maar, voor de ingewijden geen verassing natuurlijk, wel stiekem en in het geniep door blijven trainen. Dit jaar door Marcel Kies er op slinkse wijze ingeluisd en me weer laten verleiden tot het triathlon geloof; wedstrijden. Enfin, gisteren Aalsmeer gedaan (OD) in 2:03:42. Toen ik gisterochtend uit het raam keek kreeg ik een wee gevoel van binnen. In plaats van dat het land door de eerste ochtendgloren werd verlicht kwamen er donkere wolkendekens aan rollen die de boel met hun vette schaduwen bedekte. Maar goed, we zijn niet als watjes in de mand gelegd, dus geen gel.. en gewoon gaan.

Onderweg naar Aalsmeer werd het wonderwel wat lichter en gelukkig kon mijn moraal ook zo hier en daar wat dunne zonnestraaltjes meegrabbelen. Ja, de weerzin die ’s ochtends door de gordijnen van het slaapkamerraam naar binnen was geslopen begon zachtjes aan af te druipen. Yeah!

Eenmaal in Aalsmeer aangekomen was het zelf droog en kon ik het gebruikelijk ritueel doorlopen; een parkeerplek zoeken (zo dicht mogelijk bij de aanmelding want vlak voor de wedstrijd zijn triathleten natuurlijk ontstellend lui), aanmelden, spullen/fiets in orde maken, park fermés verkennen, nog maar weer es voor de zoveelste keer naar de plee en huppetee naar de start.

Het zwemwater lag er fantastisch bij hoor. Ik zou bijna zeggen “Hans Beentjes special”….. Hans weet je nog die keer in Nieuwkoop, harde wind, schuimkoppen, koude, bleke smoeltjes, bibberen, donder en bliksem en het zweet tussen de billen…..ja ook ik was toen blij dat het werd afgelast. Gisteren ontbrak de donder en bliksem en ging het gewoon door. Maar omdat te compenseren waren de golven wel minimaal een halve meter hoog. Elders in het land werden zeilwedstrijden afgelast omdat het te gevaarlijk was op het water. Ja heroïek begint waar normaal denkende mensen wel gewoon hun gezonde verstand gebruiken…. Om 11:30 werd er gewoon gestart. We zijn ook niet anders gewend. Het zwemmen bestond uit twee ronden van 750 m en de Westeinderplassen nabij de watertoren. Na de eerste ronde even over het strandje van het strandje en dan nog een keertje slikken, stikken, overleven. Kortom beuken, het zwemmen was heel zwaar. De golven waren zo hoog dat je geregeld bij het doorhalen geen water kon pakken omdat je dan net in de lucht hing om van ongeveer een halve meter hoogte weer in het water te storten. Met ademhalen moest je er echt rekening mee houden anders kreeg een klap water in je longen. Of je sloeg bij een hoge golf bijna om. Bij de start zat ik in de kopgroep maar omdat ik na twee honderd meter even afdreef, door de hoge golven zag ik de boeien niet meer, raakte ik de aansluiting kwijt. Ik heb daardoor ca 1300 m tussen de kopgroep en de rest van het veld gebivakkeerd. Nou ja dan heb je in ieder geval van niemand last. Het fietsen ging ondanks de harde wind prima. De eerste pakweg 20 km droog gehouden maar daarna werden we dan toch door de weergoden in de tang genomen. Een flink aantal stortbuien viel ons ten deel. Het zou hierna een komen en gaan van buien blijven. Er moesten zes ronden gefietst worden. Een deel van het parkoer ging door Aalsmeer, dus relatief luw maar wel veel bochten. Na het fietsen ging het bij het park fermé bijna mis. De balk lag net na een bocht op ongeveer 50 m vòòr de ingang van het park fermé. Achteraf, herinnerde ik mij dat ik dat in de documentatie had gelezen maar toen ik net mijn andere voet uit mijn schoen aan het halen was had ik daar weinig aan. De balk lag net na de laatste bocht en ik kon nog net op tijd remmen en mijn voet los maken anders had ik onderuit gegaan. Al met al een onaangename verassing en werd ik ook nog eventjes gepasseerd. Het lopen ging prima. Van de atleet die me net voor het park fermé gepasseerd was heb ik 10 km lang het gevoel gehad dat hij de 3e H40 was. Dan zou ik 4e worden. Van de speaker kreeg ik ook niet duidelijk een beeld van hoe het nou werkelijk in elkaar zat. Dus 4 ronden lang gebuffeld om in te halen. De eerste 3 ronden kon ik steeds dichter bij komen maar in de laatste ronde kon ik de rest van het gat niet meer dicht krijgen en liep ie zelfs weer iets uit. Balen want dan zou ik net naast het podium belanden. Uiteindelijk op 20 m voor de finish onthulde de speaker de echte keiharde realiteit. Mijn voorganger, die mij door mijn problemen voor het park fermé voorbij was geschoten, was 4e overall en 2e H20. Dan was ik 5e overall en dus 3e H40! Kat in het bakkie! De laatste meters heb ik met een grote grijns op mijn gezicht gelopen, zie foto.

De uitslagen staan nog niet op de website van de organisatie maar wel al bij mylaps. Dus voor meer details, vergelijkingen, ingewikkelde analyse en ander statistisch geneuzel volg je maar de volgende link:

Ondanks het slechte weer een mooie wedstrijd gehad. En zeg nou zelf; wedstrijden onder de meest heroïsche omstandigheden daar denk je met het meeste plezier aan terug en blijven de details je het best bij. Goede organisatie met veel enthousiaste vrijwilligers en veel publiek die je goed konden aanmoedigen omdat iedereen een startnummer had mèt eigen naam erop (ja het klinkt misschien kinderlijk maar je eigen naam op je startnummer heb ik nog nooit meegemaakt en geeft toch wel een apart gevoel). De onderdelen zwemmen, fietsen en lopen liggen op loopafstand van elkaar en kunnen prima bereikt worden. Het zwemmen, fietsen en lopen bestond uit respectievelijk 2, 6 en 4 rondjes en daardoor waren de atleten door de supporters/publiek goed te volgen. Wat mij betreft een aanrader om deel te nemen of te kijken.

Groeten,

Hans
Copyright MULTI TRIATHLON AALSMEER. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.