Breukelen Kwart Triathlon 7 mei 2011

Breukelen is in ons deel van de wereld altijd “de start” van het triathlon seizoen. De wedstrijd is altijd sterk bezet al zeg ik het zelf. De meeste atleten willen er na een winter hard trainen meteen bij zijn.

Dit jaar was ik de enige Duursportdem Triatleet die aan de start stond. Er werd zoals altijd gezwommen in het Kikkerfort.  Er waren 4 startseries. Ik kon in de laatste serie starten dus dat was stevig uitslapen tot 06:15.

Om  09:30 gingen onze serie van start. We hadden afgesproken dat de snelste als eerste van start ging en daarna de een na snelste (ik in dit geval) etc… Dat werkte prima echter, nummer 1 was zo snel dat ik hem na 250 m maar moest laten gaan om mezelf niet op te blazen. Na losgelaten te hebben eindigde ik met een tijd van 14:12 op de kilometer goed voor de 10e tijd. Daarna het zwembad uit rennend naar het park ferme.

In tegenstelling tot vorig jaar (regen en ca 8°C; na het fietsen brak de zon echter wel door) was het weer dit jaar prima. Een graadje of 22 tijdens het fietsen was voor mij perfect. Dus geen zorgen over jasjes en dergelijke maar direct vanuit het water de fiets op. De wissel ging daarom ook zeer snel.

Tijdens het fietsen begonnen we met wind tegen tot ergens in de buurt van Maarssen. Daarna omkeren richting Nigtevegt om daarna een lusje door de polder te maken en om te keren terug richting Breukelen. De afstand was op de kop af precies 40 km. De snelheid varieerde door de wind tussen de 37 km/h en 43 km/h. Na het zwemmen had ik geen idee wat mijn positie in de wedstrijd was maar tijdens het fietsen kon ik een aantal atleten inhalen, dus na het zwemmen was ik weer wat opgeschoven naar voren. Na 1:01:21 (ca 39 km/h) was ik terug in het park ferme om de fiets te verruilen voor de loopschoenen.

Breukelen Kwart Triathlon 7 mei 2011
Foto: Laatste 400 m tot het park ferme. De voeten al luchtigjes op de schoenen voor een snelle wissel.

Het lopen langs het Amsterdam-Rijn Kanaal ging prima. Niet vanzelf natuurlijk maar het tempo zat er goed in en het resultaat van de intervaltrainingen deed zijn werk. Het loopparkoers is een heen-en-weer parkoers (ideaal voor het gebruik van oogkleppen). Dus na wat geduld kon ik rond het 5 km keerpunt mijn positie in de wedstrijd bepalen. Op dat moment was ik 6e overall en 3e in mijn categorie H40. De man die ca 50 meter voor mij liep was op dat moment de nummer 2. Ik zag na het keerpunt dat nummer 4 en 5, twee uitstekende lopers, mij weer dicht op de hielen zaten dus wilde ik het podium halen moest het onderste uit de kan. Dus op de terugweg versneld. Ondanks de temperatuur die inmiddels aan het opklimmen was richting 24/25°C ging dat prima want op de terugweg hadden we de wind op de buik en dat koelt de boel lekker af.

In de laatste 1.5 km haalde ik de nummer 2 in dus op dat moment was ik de nummer twee. Dat heb ik tot ca 100 m voor de finish vol weten te houden en toen kwam de nummer 4 er toch nog overheen. Ik liep toen al op het tandvlees en een versnelling zat er allang niet meer in. Uiteindelijk werd ik 7e overall en 3e in de categorie H40, mijn beste prestatie in Breukelen ooit!

In de uitslagen konden we later terug lezen dat de nummers 2, 3, 4 en 5 van de H40 binnen 23 seconden na elkaar finishten. Ja dat maakte het behalen van het podium des te mooier.

Breukelen Kwart Triathlon 7 mei 2011
Foto: Hevige H40-strijd in de laatste km. De atleet (Robert Mijwaart) in het zwart lag lange tijd op de 2e plek en had ik 500 m voor deze foto ingehaald n(hij werd uiteindelijk 5e). Nummer 413 (Harry Sikkema) haalde me in het zicht van de finish in waadoor ik helaas terugviel naar de 3e plek. De man in het groen (Manfred Boogaard) werd 4e. Uiteindelijk finishten we met z’n vieren binnen 23 seconden.

Mijn tijden:

Zwemmen:    00:14:12
Wissel 1:    00:01:01
Fietsen:    01:01:53
Wissel 2:    00:01:01
Lopen:        00:39:57
Eindtijd:    01:58:01

Breukelen Kwart Triathlon 7 mei 2011

Foto: Winnaars H40. 1e Frans van Heteren, 2e Harry Sikkema, 3e Hans Schaaper.
Mijn oogleden waren sneller dan de sluiter van de camera.

Groeten,
Copyright Breukelen Kwart Triathlon 7 mei 2011. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.