Kristalbad Dutch Open 3 juni 2011

Afgelopen weekend heb ik de 1500 meter vrije slag gezwommen in Apeldoorn tijdens de 19e Kristalbad Dutch Open. Deze wedstrijd is een echte aanrader. Het Kristalbad is een 50 meter buitenbad (10 banen), gelegen in de bossen bij Apeldoorn. Er deden o.a. teams uit Duitsland en Hongarije mee. Op het terrein mag gekampeerd worden, op de zaterdagavond is er een barbecue en er is van alles te doen voor de kinderen.

De wedstrijd staat open voor triatleten met een NTB licentie. Je kan dan meedoen op basis van een KNZB dagstart vergunning. Het gebruik van een wetsuit is helaas niet toegestaan. Bij het wedstrijdzwemmen mag je zwembroek maar tot boven de knie komen. Tot overmaat van ramp is mijn lange zwembroek van al het trainen bij Duursport DEM nu twee maten te groot geworden. In water van 21 graden celsius heb ik dus met mijn korte zwembroekje 1,5 km afgelegd. Al met al een goede voorbereiding op het komende open water seizoen.

Kristalbad Dutch Open 3 juni 2011 Kristalbad Dutch Open 3 juni 2011 Kristalbad Dutch Open 3 juni 2011

Ik heb er 24 minuten en 20 seconden over gedaan. 16 seconden sneller dan 1 maand geleden tijdens de ONMK lange baan in Eindhoven. Ik heb in een licht oplopend schema gezwommen. Het plan was om technisch zo goed mogelijk te zwemmen (water pakken, hoge elleboog en slag afmaken met de vingers steeds wijzend naar de bodem) en dan na 1000 meter te gaan versnellen.
De praktijk was iets anders. Na 1100 meter moest ik even wat gas terugnemen. Ik had toch iets te vroeg de eindsprint ingezet. Vervolgens heb ik even 2 banen in een lange slag met uitdrijf moment gezwommen. Dat resulteerde meteen in een oplopende 100 meter tijd (1:42). Daarna heb ik het schema van 1:38 per 100m weer opgepakt en de laatste 300 meter vol gesprint (hoog armtempo en aanzetten met de benen). De laatste 100 meter ging in 1:37.

Voor mijn gevoel heb ik alles gegeven. Een snellere tijd zit er op dit moment niet in. Uiteindelijk ben ik dik tevreden met mijn persoonlijk record en een tweede plaats in de leeftijdscategorie Masters H35+.

Mijn tussentijden waren als volgt:
3:02 (200 m)
6:14 (400 m)
12:45 (800 m)

Sander de Weert
Copyright Kristalbad Dutch Open 3 juni 2011. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.