Halve Triathlon Nieuwkoop 29 mei 2011

“Nieuwkoop” voelt altijd als een beproeving. Ik heb er denk ik sinds ‘97 al zo’n 10 keer aan de start gestaan. Het is niet zozeer de afstand want daarvoor ben ik doorgewinterd genoeg maar het zijn de elementen, de koude en op dat punt heb ik geen moer aan mijn doorgewinterdheid. Van alle keren dat ik er bij was staat mij bij dat het vaak regende, hard waaide (eens geleid tot een afgelasting omdat de dranghekken over de weg vlogen) en dat het koud was. In deze wedstrijd blijken de elementen altijd geduchte tegenstanders te zijn en dat is wat deze wedstrijd toch ook weer prachtig maakt. Daarnaast, een perfecte organisatie. Het is altijd jammer als het weer voorbij is.

Goed. Dit jaar was het de wind die mij de dag voor de wedstrijd al flink bezig hield. Eerder dit jaar heb ik mijzelf een paar super wielen aangeschaft. De SRAM S80 wielen hebben een 82 mm hoge velg. Ze zien er mooi uit. Lage luchtweerstand. Snijden door de wind. Draaien soepel. En ze ruizen over de weg gelijk een engelenkoor dat je al toezingend tot hemelse prestaties drijft. Maar met een stevige zijwind is het eigenlijk gewoon klote. In de training had ik het natuurlijk al uitgebreid getest; windkracht 5 gaat nog wel, maar daarboven ben je het natuurgeweld teveel aan het uitdagen. Dit jaar wezen alle, en het zijn er velen, weersvoorspellingen erop dat Nieuwkoop op het randje zou liggen. Dat hield me de hele dag voor de wedstrijd bezig. Uiteindelijk de knoop doorgehakt. Achter een S80 met het hoge profiel en voor een Scirocco met een laag profiel. En zoals ik altijd zeg, “het maakt niet uit wat de wereld doet maar hou je aan je eigen plan”, bewees ook dit maal zijn nut. Zondag. Windkracht 6+. Door het lage profiel van het voorwiel hoefde ik grote delen van de 81 km niet als een dronken trapeziumwerker af te leggen.

Op de dag van de wedstrijd was het bewolkt. Dennis van Beek en ikzelf stonden namens Duursportdem aan de start. Echt koud was het niet maar de wind was prominent aanwezig. Tijdens het zwemmen werd al gauw duidelijk dat de wind parten zou gaan spelen. Golven. Met de kou viel het ondanks de watertemperatuur van 16°C eigenlijk best nog wel mee. Alleen tijdens het wachten voor de start (10 minuten in het water) moest je zorgen dat je het niet koud kreeg. Alleen mijn voeten hadden het moeilijk met de koude. Als remedie tegen de koude stak in mijn voeten gewoon in de prut en bewoog ze dan zo min mogelijk. Dat bleek een zeer beproefde methode te zijn. Als je heel stil lag voelde je dat je voeten niet alleen waren daar in de prut. Ook paling is op zoek naar warmte. Ja, kijk en dit soort, haast onopvallende, details geven je het vertrouwen dat je voorbereidingen tot op de laatste seconde voor de start optima forma zijn.

Halve Triathlon Nieuwkoop 29 mei 2011
Foto: Ongeveer 210 deelnemers werden 1 seconde voor deze foto weggeschoten. De kerktoren in het plaatsje Noorden vormt een mooi oriëntatiepunt. Aan de rechterkant van de foto zien we wat bootjes en twee palen boven het water uitsteken. Bij de achterste paal rechtsaf voor de korte zijde van het twee maal te zwemmen vierkant.

Het grote vierkant dat we tijdens het 3 km zwemmen twee keer moesten afleggen was voorzien van bootjes met daartussen lijnen/kurken gespannen. Perfect voor de oriëntatie. Het was de organisatie vanwege de wind echter helaas niet gelukt om de ochtend voor de wedstrijd het “terugzwem”-deel van het vierkant te voorzien van lijnen/kurken en dat vormde voor veel zwemmers een probleem. En dus voor mij ook. Door de aanzwellende wind waren de aanrollende golven op de Nieuwkoopse plassen behoorlijk hoog en ook rijk in aantal waardoor het oriënteren een echte uitdaging werd. Meer dan eens lag ik van de ideale lijn en moest ik terugzwemmen naar het parkoers. Veel kijken was slecht. Heel veel kijken was minder slecht. Zigzaggen was het, vooral op de terugweg. Af en toe werden we door de golven tegen elkaar aan gesmeten. Een dikke lip was het gevolg van een onzachte botsing. Uiteindelijk kwam ik met een tijd van 43:04 uit het water. In het park ferme kwam ik Dennis tegen. Net als vorig jaar was ie me weer te snel af in een uitstekende zwemtijd van 41:17. Mijn tijd was bijna 2 minuten langzamer dan vorig jaar maar achteraf gezien hadden de meeste atleten een tijd die ca 2 minuten boven de zwemtijd van vorig jaar lag. Op zich geen verrassing als je bedenkt dat een groot deel van het zwemparkoers door de wind zigzaggend is afgelegd.

Na het zwemmen de fiets op voor 3 ronden van 27 km. Ergens hoopte ik natuurlijk op een flinke stoot wind want dan had ik niet voor niets een snel wiel thuis gelaten. “Gelukkig” kwam dat uit want in de polders rond Nieuwkoop hield de wind flink huis en leek ie tijdens het fietsen zelfs aan kracht te winnen (of liepen de benen gewoon vol). Vol tegen de wind in kon ik met veel moeite 32 km/h rijden. Voor de wind met gemak 47 km/h en hield ik zelfs nog een beetje in om te herstellen van de tegenwind. Ondanks de wind heb ik aardig goed kunnen fietsen en niet het gevoel gehad dat ik door de wind echt te diep was gegaan alhoewel de bovenbenen onmiskenbare signalen van verzuring begonnen uit te zenden. Tijdens het fietsen heb ik nog zo’n 10/12 man in kunnen halen en er zelfs een aantal gedubbeld. De rondetijden (3 x 27 km) gingen in: 42:05, 44:33 en 44:19 met als pure fietstijd 2:10:57 en met een gemiddelde van 37.1 km/h. Daar was ik gezien de omstandigheden heel tevreden over.

Halve Triathlon Nieuwkoop 29 mei 2011
Foto: Het begin van het tweede rondje fietsen. Een nieuw en een oud wiel. Concentratie en inspanning. Vol door de bocht richting de Aarlanderveenseweg. Heimelijk opgewacht door een stevige portie tegenwind.

De eerste ronde ging denk ik wat te snel maar zoals gezegd begon de wind ook aardig aan te trekken. Wellicht dat dat het verval verklaart. De wissel ging prima. Fiets afgegeven, helm afgegeven, sokken en schoenen aan. Voeding mee en lopen maar.

Het lopen ging in het begin wat zwaar, maar ik had niet het gevoel dat ik met vierkante benen liep. Al snel was ik omgeschakeld en ging het lopen best makkelijk. In het begin was het nog rustig op het rondje dat 4 maal gelopen moest worden maar er kwamen natuurlijk steeds meer atleten op het parkoers. Dat motiveert want elke andere atleet is weer een potentieel doelwit (zoals ikzelf natuurlijk ook) om naar toe te lopen. De wind stond er natuurlijk nog steeds. De eerste helft van het looprondje wind tegen en de tweede helft wind mee.

Halve Triathlon Nieuwkoop 29 mei 2011
Foto: Het looprondje dat 4 maal moest worden afgelegd wordt begrenst door de Aarlanderveenseweg, Achttienkavels en in de verte de horizon.

Het eerste rondje ging in (eigen tijdwaarneming) 21:21 en daarna in 21:24, 21:45 en 21:46. Dus best constant. Tijdens het lopen heb ik weer wat atleten in kunnen halen maar wat mijn precieze positie was had ik geen idee van. Uiteindelijk finishte ik met een looptijd van 1:26:16. Dennis stond tot mijn verbazing al bij de finish te wachten. Na het fietsen moest ie helaas opgeven. Het vermaledijde startnummer 13 was Dennis toegevallen en helaas had het nummer het gewonnen…

Mijn eindklassering was 15e overall en 4e H40, dus net naast het podium. Het verschil met de 3e H40 (Bert Veldhuis) bedroeg 2 minuten. Ik ben een goede zwemmer maar Bert is een sterke fietser en loper. Dus die twee minuten had ik achteraf bezien niet goed kunnen maken. Ondanks dat ben ik zeer tevreden over het verloop van de wedstrijd.

Mijn tijden:
Zwemmen    0:43:04
Wissel 1    0:02:34
Fietsen     2:11:12
Wissel 2    0:00:55
Lopen    1:25:56
Eindtijd    4:23:41

Groeten,
Hans Schaaper
AddThis Social Bookmark Button
Copyright Halve Triathlon Nieuwkoop 29 mei 2011. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free