Open water Spaarnwoude, 19 juni 2011

Afgelopen weekend is het open water seizoen 2011 van start gegaan. Zondag 19 juni hebben Marco de Jonge en ondergetekende de 1000 meter vrije slag gezwommen in Spaarnwoude. Bij KNZB open water wedstrijden wordt er zonder wetsuit gezwommen en de minimum temperatuur is 16 graden. Door alle neerslag in de dagen daarvoor was de watertemperatuur gedaald tot een frisse 17 graden en er stond een stevige wind. Zo ontstond een mooie uitdaging voor bovengenoemde Duursport DEM atleten.

Open water Spaarnwoude, 19 juni 2011

Marco wilde een keer proeven aan het open water zwemmen en nam deel aan de prestatietocht.
Hij kwam enthousiast als eerste aan en vroeg bij de jury naar zijn tijd. Hoe snel hij heeft gezwommen zullen we helaas nooit te weten komen. Alleen bij de wedstrijd onderdelen worden de tijden geregistreerd.

Ik heb zelf een dik p.r. gezwommen op de vrije slag (16:08 min.). 31 seconden onder mijn snelste tijd. Vorig jaar had ik 16:39 min. gezwommen in het zoute water van Wilhelminadorp (bij Goes). Door alle trainingsarbeid bij Duursport DEM heb ik nu voldoende conditie om van begin tot eind vol door te zwemmen. Ik eindigde als derde en zat maar 15 seconden achter de winnaar van het vrije slag open water klassement 2010 bij de masters H35+.

Mijn tweede afstand was de 1000 meter schoolslag. In mijn leeftijdscategorie eindigde ik als tweede, ruim achter schoolslagspecialist Paul Oudendijk uit Heemskerk. Ik kon helaas niet meekomen met de snelle groep en heb dus de hele afstand op eigen kracht moeten zwemmen. Ik bleef wel ruim anderhalve minuut voor een treintje met zwemmers, waar ik vorig jaar iedere keer gelijktijdig mee finishte.
Het afgelopen zwembad seizoen heb ik bij zwemvereniging OEZA veel schoolslag gezwommen en techniek oefeningen gedaan. Schoolslag is een slag die iedere Nederlander met een zwemdiploma wel beheerst, maar wil je snelheid maken dan komt het aan op techniek. Een belangrijke tip is om goed te stroomlijnen (hoofd plaatsen tussen volledig gestrekte armen). Vanuit die positie kun je vervolgens ook met meer kracht de armslag uitvoeren.
Op de terugweg had ik wat last van de tegenwind. Er ontstonden kleine golfjes en na het keerpunt kreeg ik een paar keer wat water binnen. Vervolgens heb ik mijn slag wat aangepast om te zorgen dat ik iedere keer wat hoger uit het water kwam.
Mijn eindtijd was 20:15 min. Ruim 25 seonden boven mijn persoonlijk record, maar gegeven de condities en het feit dat ik de hele race alleen gezwommen heb, ben ik erg tevreden met dit resultaat.

P.S.
Mochten er Duursport DEM leden zijn die een keer deel willen nemen aan een Open Water wedstrijd, het inschrijven werkt als volgt (zie: KNZB-NTB brondocument):
- NTB-leden met Atletenlicentie kunnen onder dezelfde voorwaarden als KNZB-leden inschrijven voor wedstrijden uit het Open Water Circuit. Zonder bijkomende kosten kan de benodigde startvergunning worden aangevraagd via het NTB-bondsbureau.
- NTB-leden die geen Atletenlicentie bezitten (maar wel een basislidmaatschap of aspirantlidmaatschap) kunnen meedoen aan wedstrijden uit het Open Water Circuit na aanschaf van een dagstartvergunning (€ 6,20). Aanvragen en verrekening van een (dag)startvergunning vindt plaats via het NTB bondsbureau.
- Aanmelding voor de wedstrijden en betaling van startgelden vindt plaats via de KNZB wedstrijdorganisatie.
- NTB-leden nemen bij KNZB wedstrijden deel onder de KNZB reglementen, dat betekent onder andere dat wetsuits niet zijn toegestaan.

Meer informatie over het KNZB open water circuit is te vinden op het Nederlands Open Water Web (o.a. wedstrijd kalender).

Sander de Weert
AddThis Social Bookmark Button
Copyright Open water Spaarnwoude, 19 juni 2011. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free