Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011

Ik had me er al lang op verheugd. Hoe vaak komt het voor dat we kunnen deel nemen aan een spiksplinter nieuw evenement en dat ook nog eens “om de hoek”? Zondag 19 juni was het zover; de 1e editie van de K-SWISS Zandvoort Circuit Triathlon. Er was voor iedereen wat wils; 1/8-ste en 1/4-de triathlon en duathlons. Frank Walta, Michael Dirkzwager, Bas de Bruin en ik zelf (Hans Schaaper) hadden ons ingeschreven voor de 1/4 Triathlon. Het zou wat moois worden. Zwemmen in de Noordzee, fietsen op het circuit en dat alles omlijst door twee rondjes lopen rond het circuit. Met het uitzicht op een prachtig evenement hielden de weergoden ons al de hele week bezig. De voorspellingen zagen er niet goed uit. Regen en wind zongen `huilden´ al de hele week het hoogste lied. Regen is verre van mijn favoriet maar ala die zou geen bedreiging vormen. De wind dat was andere koek. De weersvoorspellingen wezen allemaal in de zelfde richting. West 5 maar aan de kust 6 met uitlopers naar 7. Eerder de week werden we door de Organisatie er al van op de hoogte gebracht dat als de weergoden niet van gedachten zouden veranderen het zwemonderdeel zou worden verruild voor een ronde lopen. Alle gebeden ten spijt. De weergoden waren onvermurwbaar. Alhoewel er soms nog wel eens een wonder gebeurt ging ik er vrijdag maar vanuit dat de triathlon omgezet zou worden in een duathlon. En zo geschiedde.

Zondagochtend op pad naar Zandvoort. Het had ´s nachts flink geplensd maar bij het vertrek was het zowaar droog. Toch nog een lichtpuntje. Bij het opdraaien van de Boulevard zagen we wat we allang al wisten. De golven waren hoog en de branding liep een flink eind de Noordzee in; een belangrijk ingrediënt voor doffe ellende. Zouden er atleten in moeilijkheden komen dan zou het voor de Reddings Brigade schier onmogelijk zijn om overzicht over de situatie te houden en op adequate wijze hulp te bieden. Het zwemmen werd afgelast. Een wijs besluit.

Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011
Foto: “One small step for Flipper, one giant leap for triathlete”. Een indrukwekkende en gevaarlijke branding leidde tot afgelasting van het zwemonderdeel.

Rond 11:30 was ik in het parc fermé. Anderhalf uur voor de start dus ruim de tijd voor de gebruikelijke verkenning. Ingang/uitgang en looproute in het parc fermé. Hoe vind ik snel mijn fiets als er straks dik 200 fietsen in het parc fermé staan? Het loopparkoers bleek een zandpad te zijn dat was verhard met kiezels en puin. Geen gladgestreken asfalt maar toch goed te doen. Maar dan wel met sokken aan i.p.v. blote voeten want één steentje in de schoen kan heel wat schade aanrichten. De start was even buiten het parc fermé. Omdat er toch nog tijd over was en ruimte in het parc fermé besloot ik toch nog gauw een ander plekje voor mijn fiets te zoeken zodat de looproute door het parc fermé net wat gunstiger zou uitpakken. Onder luid hoon gelach van Michael en Frank besloot ik gewoon mijn plan uit te voeren. Ik was niet de enige die deze verleiding niet aan zich voorbij liet gaan. Het circuit had ik al uitgebreid bestudeert op Internet. Daartoe zijn vele bronnen beschikbaar. Ik had aardig in mijn hoofd waar de zware punten van het circuit zagen en dat in combinatie met de wind. Het circuit is niet vlak maar daalt en stijgt constant. Alleen het gedeelte voor de tribune is vlak. De bochten zijn met een beetje stuurmanskunst goed te doen. Je kunt op het circuit overal vol doorrijden zonder te hoeven remmen.

Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011
Foto: Voorbereidingen in het Park Fermé. Tactieken worden door Michael, Frank en Hans nog even doorgesproken en tips worden uitgewisseld. Het materiaal van de concurrenten wordt door Michael aan een grondige inspectie onderworpen.

Het was inmiddels tijd geworden voor de start. Voor de start werd nog uitlegt dat we in tegen stelling tot een normale duathlon eerst de korte afstand (één rondje) zouden lopen, dan fietsen en dan de lange afstand (twee rondjes) zouden lopen.

Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011
Foto: De eerste meters van de duathlon. Directe concurrenten Nico Verkade (nr 291) en Corné Klein (paars) vlak bij.

De start verliep zonder problemen. Het eerste rondje ging hard maar ik had geen problemen om het tempo te handhaven. De kopgroep was echter wel een maatje te sterk voor mij.  Het parkoers was net als het circuit; voor geen meter vlak en daarbij onverhard (zand en kiezels/puin) maar toch goed te doen. Na het lopen lag ik 7e (weet ik nu de uitslagen bekend zijn). Ondanks een snelle wissel stapte ik nog steeds als 7e op de fiets. Het circuit bestond uit mooi strak asfalt maar was verder bezaaid met stukjes rubber van autobanden maar daar hadden we geen last van. Het circuit is zeker niet vlak. Op het stuk voor langs de pitstraat na is het een continue klimmen en dalen. De wind (West, 6/7 bft) was voor alle atleten een nog grotere tegenstander.

Via de speaker kreeg ik na een aantal ronden door dat ik tweede lag en heel langzaam richting Corné Klein fietste die op dat moment 1e in de wedstrijd lag. Achteraf bleek uit de uitslagen dat ik na een ronde fietsen 6e lag, na 2 ronden fietsen 4e en na 3 ronden fietsen 2e. Daarna zou deze positie, ondanks verwoede pogingen, in onze start serie niet meer veranderen.

Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011
Foto: Volle bak tussen pitstraat en tribune.

Ik kwam vlak achter Corné het parc fermé in. Toen ik mijn fiets in het rek hing ging hij er net vandoor om aan de afsluitende twee looprondes te beginnen. Ik was tot op ca 20 seconden genaderd. Ondanks dat ik liep voor wat ik waard was zou vanaf dat moment de afstand tussen ons twee weer langzaam toenemen tot ca 46 seconden. Maar in de laatste twee rondjes had ik minder toegegeven dan in het eerste rondje.

Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011
Foto: de laatste ronde van het afsluitende looponderdeel. Op de achtergrond de tribune met finish. Vanaf hier moest nog ca 3 km gelopen worden.

Als tweede van onze serie kwam ik over de finish. Later bleek dat een van de duathleten uit de ochtendserie eerste was geworden en wij triathleten schoven dus allemaal een plaatsje door. Zo werd ik uiteindelijk dus derde.

Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011
Foto: Ooit gedacht nog eens op een circuit te worden gehuldigd te worden. De nummer één was echter al naar huis.

Mijn tijden:

Lopen 1 incl W1 : 14:56
Fietsen     : 59:32
W2 : 01:30
Lopen 2 : 31:51
Eindtijd   : 1:47:47


Groeten,
Hans Schaaper
AddThis Social Bookmark Button
Copyright Lange Duathlon, Zandvoort 19 juni 2011. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free