De aanloop naar de Ironman….

In mei 2008 heb ik de sportschoenen weer eens aan gedaan en nu in juni 2012 ben ik klaar voor een hele ironman. Voor degenen die niet weten wat dit is of inhoud:
3,8 km zwemmen
180 km fietsen
42,195 km lopen.

Doe ik dit op één dag? Ja
Doe ik dit in een team? Nee
Vind ik dit leuk? Ja

Hoe is dit idee ontstaan? Ik heb geen idee, het is gaande weg gekomen. Zelf had ik niet voor mogelijk gehouden dat ik dit zou kunnen. Nu, aan de vooravond van mijn vertrek, sta ik nog steeds verbaasd dat ik tot zover ben gekomen. Het is eigenlijk een soort wereldreis geworden, een echt avontuur waarin ik mezelf heb leren kennen en het volbrengen van dit avontuur maakt me een ander mens. Eens te meer het bewijs dat je als mens veel kan doen, als je het echt wilt.

Na het volbrengen van mijn eerste Marathon heb ik me samen met Reinier Walta in oktober 2009 aangemeld bij Duursport Dem. Ik was een paar keer bij het vrij zwemmen geweest en vond het wel lekker,  maar het was beetje druk om op tempo baantjes te trekken. Reinier fietste al en ik liep en samen gingen we zwemmen. Ik dacht dat ik aardig kon zwemmen maar dat viel bij dit gezelschap een beetje tegen. We waren duidelijk de slechtste en we konden niet eens het hele trainingsschema mee zwemmen. Maar na een tijdje 2 keer in de week te zwemmen (op woensdagavond om 21.00 en op zaterdagochtend om 7.00 uur) maakten we al snel progressie. Waar Reinier het met wat meer tegenzin deed, probeerde ik toch beetje bij beetje mee te komen. Reinier is in oktober 2011 voor zijn werk naar Abu Dhabi vertrokken. Bij Dem heb ik inmiddels een nieuw sportmaatje gevonden, Bas Ranzijn, we weten elkaar sportief te stimuleren.  

In oktober ben ik ook begonnen met fietsen. En wel op een mooie 2e hands fiets van mijn vader, die hem weer van Ome Henk had overgenomen. Mijn eerste kwart triatlon heb ik in juni 2010 in Amsterdam gedaan. De voorbereiding voor een hardloop wedstrijd gaf me al de nodige zenuwen, kun je nagaan wat mijn eerste kwart triatlon met mij deed. Naast hardloopspullen, ook zwem- en fietsspullen meenemen. Ik vergat dus ook de helft.
Achteraf vond ik het helemaal fantastisch. Ontzettend kapot kwam ik aan. In datzelfde jaar heb ik ook nog de 1/4 triatlon van Weesp gedaan en ook nog de sprint triatlon in Heerhugowaard. Het jaar erop heb ik Nieuwe Niedorp, Anna Paulowna, Texel en Ter Aar gedaan. En ook mijn eerste  halve triatlon in Leiderdorp vond in 2011 plaats.  Dit jaar begon met Egmond-pier-Egmond en de halve marathon van Egmond. Verder nog een kwart triatlon in Breukelen, een duathlon in hoorn en nog een kwart in Ter Aar en een halve in Nieuwkoop. En dan nu de Ironman van REGENSBURG.

Na mijn halve triatlon in Leiderdorp wist ik dat ik een hele wilde gaan doen. Wat en waar wist ik toen nog niet. Gewoon wat meer doen van wat ik gedaan had en dan kom ik er wel, was mijn gedachte. In grote lijnen klopt dat wel, maar één factor is daarbij wel belangrijk en dat is tijd.

Die tijd moet je gegund worden! Vooral door je gezin, maar door familie en vrienden. Een vader van twee kleintjes, een fulltime baan en ook nog een redelijk druk sociaal leven. Daar moest wel wat in geschrapt worden. Schrappen dus in het sociale leven, in zo goed mogelijk overleg het gezinsleven over laten aan Antje en op de vroege ochtend en late avond mijn trainingen pakken. Vanaf begin dit jaar ben ik zeer serieus aan de gang gegaan om het trainingsniveau op te voeren. De winter kon ik goed door trainen, met dank aan de Taxc van Bas en de MTB van Reinier.

Dit voorbereidingsjaar heb ik als intensief ervaren. Het werken met een trainingsschema vraagt van mij nogal wat discipline. Het was een globaal schema waarin ik een aantal blokken had gemaakt waarin de verschillende trainingen verdeeld werden. De bedoeling was om die uren iedere week uit te breiden, dat gaf soms de nodige prikkelingen. Vorig jaar had ik nog piekweken van tien uur, dit jaar ging ik richting de achttien uur en dat is dan alleen nog maar de zuivere trainingstijd. Het preparen van mijn fiets, het bijhouden van mijn trainingstijden, het lezen over voeding, carbonvelgen en de slag frequentie en voorbereiden van wedstrijden. Dat was in sommige weken wel meer dan 24 uur er mee bezig zijn. En dat met Guus en Joepie, die samen ook de nodig tijd en aandacht vragen. En dan ook nog de klusjes thuis die blijven liggen en een drukke baan waarbij het allerminst vanzelf gaat. Dat gaf mij het afgelopen half jaar de nodig onrust. Het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten, heeft mij dan ook wel de nodige stressmomenten bezorgd.
In mijn eentje om 05.45 uur  in de regen en de wind 19 kilometer hardlopen. Vervolgens thuis komen, snel douchen, van Antje de fles aanpakken voor de jongens, de kinderen aankleden en naar school brengen, thuis nog even brood smeren en zelf ontbijten, daarna gaan werken, om zes uur thuis komen, eten, kinderen naar bed brengen en nog 3 kilometer zwemmen. Dat waren op een gegeven moment normale dagen.

Het afgelopen jaar is dan ook een zwaar jaar geweest. Vechten voor de tijd die je hebt, de vermoeidheid in mijn lichaam en in mijn hoofd, brak me nog wel eens op. Het lichaam gaat haperen, het heeft toch zijn rust nodig. Dan kreeg ik soms wel eens minder zin om te trainen.
Maar de trainingen met Bas en later ook met Micheal, gaven mij de nodige stimulans om toch heen te gaan. De ervaring van Michael en het gelijk opgaan met Bas. Zij zitten ook in een vergelijkbare situatie, veel sporten combineren met werk en gezin. Micheal heeft al een aantal keer eerder een hele triatlon gedaan en gaat dit jaar een hele triatlon in Frankfurt doen. Bas is in training voor een halve in Canada en wil daar dan ook bij een van de beste eindigen. Zo heeft ieder zijn eigen wedstrijd en houden we elkaar scherp. Michael is de betere zwemmer, Bas de betere fietser en ik de betere loper.

Ik heb ook de nodige trainingen zelf gedaan, vanwege de planning maar ook om mijn eigen tempo te bepalen. Straks moet ik ook mijn eigen race lopen en mezelf mentaal erdoor heen slaan. De wedstrijden heb ik gedaan om de wissels te oefenen en het wedstrijd gevoel te krijgen. Laatste generale was Nieuwkoop. Op 3 juni samen met Bas en Michael heen gereden en Hans Schaper was er al. Hoewel ik me had voorgenomen om rustig aan te doen en me niet teveel te laten gaan, ging ik toch harder omdat ik in de wedstrijd zat en ik mijn maatjes toch wilde kloppen. Het was een leuke wedstrijd en het ging ook heel goed. Een goede generale! De laatste week heb ik me rustig gehouden en ben ik goed op mijn voeding aan het letten. De voorbereiding zijn bijna klaar.

Vanaf 2010 heb ik in totaal 11815 kilometer in de benen zitten. En daarnaast heb ik nog een 150.000 push-ups en 84.000 opdrukken gedaan. +/-

         Zwemmen  Fietsen     Hardlopen  Totaal
2010    150 km    1250 km    1300 km    2700 km
2011    175 km    3500 km    1650 km    5325 km
2012    90 km      2850 km    850 km     3790 km

Totaal   415 km    7600 km    3800 km    

Doel is finishen tussen de tien en elf uur. Voor mensen die het leuk vinden kunnen ze me volgen op website www.ironmanregensburg.de Rechtsboven aan staat IronmanLIVE en ik zit in age Group 35-39. De wedstrijd begint op 17 juni om 7:00. We starten met 2300 deelnemers in het Lake Guggenberger. Om een mooie impressie te krijgen kun je kijken op www.youtube.com/watch?v=XhL_Gp21oK0

AddThis Social Bookmark Button
Copyright De aanloop naar de Ironman….. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.
Templates Joomla 1.7 by Wordpress themes free