OD Triathlon Amsterdam 17 juni 2012

Deze wedstrijd (1.5 km zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen) in Amsterdam had ik nog nooit eerder gedaan. Vorig jaar wilde ik al mee doen maar toen was het vanwege het NK een stayerwedstrijd. Stayeren is niet aan mij besteed anders was ik wel wielrenner geworden. Dit jaar moest iedereen het weer op eigen kracht doen. Het weer was, ondanks windkracht 5/6 , goed te noemen. De hele week was het “halen en brengen” (regen) en nu net in het weekend droog! Wat een geluk voor de organisatie en de atleten. Het zou gezellig druk worden langs het parkoers. Da’s leuk voor de atleten (136 deze keer) maar ook voor het publiek/supporters want de atleten komen op het Amsterdamse parkoers vaak langs.

OD Triathlon Amsterdam 17  juni  2012
Foto: Het parc fermé was tjokkie vol. Er deden 136 atleten mee.

In Amsterdam moeten twee rondjes gezwommen worden, 8 keer heen en weer gefietst en 4 keer heen en weer gelopen worden. Na in het parc fermé de fiets en loopschoenen in gereedheid te hebben gebracht en uitgebreid de in- en uitgang en route door het parc fermé te hebben verkend stonden Marcel Kies ikzelf (Hans Schaaper) klaar om het water in te gaan.  De zwemfinish was bij de ingang van het parc fermé. De start daarentegen was een meter of 200 verderop, daarvoor moest je om een klein langtongetje heen zwemmen. Marcel en ik wisten dat niet (dom, dom, dom) en stonden t.p.v. de zwemstart op de kant te wachten. Verder geen atleten te bekennen, geen trappetje of wat dan ook wat de plek aanduidde waar we het water in moesten. We begrepen er niets van tot dat we de eerste badmutsen om het langtongetje aan zagen komen zwemmen. We moesten dus terug rennen om op tijd te zijn voor de start! Dat was dus een lange sprint terug naar het parc fermé, over de mat heen (beep, beep, beep) en daarna zwemmen. Gelukkig viel het allemaal nog mee en lagen we met nog twee minuten te gaan bij de start. Ik kon gelukkig nog een goed plekje op de eerste rij bemachtigen. Het water was koud maar heel helder. Super. Meestal kun je niet verder kijken dan de glaasjes van je brilletje maar hier was het wel 2 meter! Je kunt dan ook onder water goed zien waar je tegenstanders zijn. Dus geen onverwachte botsingen of plotseling een beuk of een trap.

Foto: Zwemstart. Nummer 668 Hans Schaaper mooi voorin; de tweede groene badmuts vanaf rechts.

Het zwemmen ging lekker. Meteen een goede positie. Ik kon goed wegkomen en had daardoor geen last van andere zwemmers. Hoe het Marcel vergaan is weet ik niet maar hij was tevreden over zijn zwemtijd dus dat moet wel goed gezeten hebben. Ik denk dat onze lichamen vanwege de plotselinge haast al helemaal in “oorlogs”-mode waren.
Het fietsen ging mij (Hans) goed af ondanks de harde wind. Op het heen en weer parkoers weet je na een half rondje al precies uit welke hoek de wind waait en daar kun je gelijk rekening mee houden. Ik kon daardoor erg constant fietsen. De tussentijden van mijn fietsrondjes reed ik op 2 seconden na allemaal in exact dezelfde tijd (ehh,……moet er nog een klokje gelijk gezet worden?).  Na afloop van de wedstrijd vertelde Marcel mij dat, wat het fietsen betreft, zijn voorbereidingen niet optimaal waren verlopen. Het fietsen ging daarom erg stroef. Op het heen en weer parkoers werd flink tijd gemeten en gerekend want je kon je tegenstanders goed in de gaten houden. Nico Verkade was een van de mannen die ik achter moest houden. Hij is naast een uitstekende fiester ook nog eens een sterke loper. Tijdens het fietsen merkte ik dat ik gestaag aan het uitlopen was en elke seconde had ik hard nodig want tijdens het lopen zou het weer “inleveren” worden. Mijn 2e die ik tijdens het fietsen had wilde ik niet meer prijsgeven.

Foto: Kies gaat op het buitenblad (links). Schaaper maakt zich gereed voor een haakse bocht.

Het afsluitende looponderdeel ging prima. Ik lag lange tijd op de tweede plek (H40) maar kon niet voorkomen dat ik op ca 8.5 km werd ingehaald (Gosse Beerda). Ik heb geprobeerd in het zelfde ritme/tempo te volgen maar helaas zonder succes. Nico Verkade kwam ook gestaag dichterbij maar het tempo verschil bleek te klein om mij voor de finish te pakken.

Foto: Kies sterk 2e (2:18:31) bij H50

Uiteindelijk werd ik dan 3e bij H40! Marcel lag na het fietsen 3e bij de H50 en kon door sterk lopen nog een plaatsje opschuiven en werd 2e bij de H50! Maar door onduidelijkheid in de uitslag heeft Marcel de prijsuitreiking jammer genoeg moeten missen.

Foto: Hans Schaaper 3e H40 (2:05:26) in Amsterdam.

Copyright OD Triathlon Amsterdam 17 juni 2012. Duursport DEM - zwemmen, fietsen, hardlopen, triathlon, Beverwijk.